Artister 2024

Akselsen/Carstensen/Kvernberg

Vi er så heldige for å få trioen Akselsen/Carstensen/Kvernberg til å åpne årets festival!

Har du en gang vært på konsert med Elias Akselsen glemmer du det aldri. Elias Akselsen, oldebarnet til taterkongen Stor-Johan er født på veien, og hører til den eldste generasjonen av tradisjonsbærere av taterkulturen, både den musikalske og håndverket. Sammen med Stian Carstensen og Ola Kvernberg er de klare for å gi oss en forrykende konsert. I 2022 gav de ut albumet “Horta”, som betyr “ekte” på taterspråket Romani. Her får vi høre eldgamle tatersanger fremført på et særegent vis.

Akselsen/Carstensen/Kvernberg får vi høre på “Åpningskonsert”, i sangerhuset.

Synnøve Brøndbo Plassen

Synnøve Brøndbo Plassen fra Folldal har de siste årene blitt en av de mest ettertraktede unge folkemusikerne i Norge. Hun er utdannet ved Norges musikkhøgskole, og har en utøvende master der temaet var Folkesangens virtuositet. I 2021 ga hun ut sitt debutalbum, “Hjemve”, som hun fikk spellemannsnominasjon for, i tillegg til å vinne Folkelarmprisen for årets soloalbum. For tiden er hun aktuell med albumet “Den lyse dag”, der hun skildrer hverdagen til budeiene på setra gjennom sang, lokk og tralling. Hun har gjort en rekke turnéer i store deler av landet, og i 2023 vant hun eliteklassen i vokal folkemusikk under Landskappleiken i Lom, og er dermed en del av norgestoppen innen folkesang. Som folkesanger har hun jobbet mest med tradisjonsmusikken fra Folldal, Østerdalen og Trøndelag.

Synnøve kan du høre på “Kunstutstilling på Kunst og Kaos” og under “Folkemusikkmesse i Røros kirke”.



Over Stok & Steen

Over Stok og Steen består av Thomas Lomundal, Ronny Kjøsen, Thomas Nilssen, Morten Brattås og Frode Slupphaug. Over Stok og Steen er kjent for å hente fram mye ukjent folkemusikk og dansemusikk fra Hedmarken, og har høsta mye ros for dette over hele landet. Hele fire ganger har de gått til topps på Landsfestivalen i Gammeldansmusikk. Denne tradisjonen er omfangsrik både i tid, form og uttrykk, noe Over Stok og Steen til fulle presenterer. Med all respekt for folkemusikktradisjonene på Hedmarken omarbeider de melodiene på sitt eget vis. Noe gjør de i tradisjonell stil, mens i andre melodier tar de seg friheten til å legge til nye elementer. De spiller også i tillegg tradisjonell gammeldans.

Over Stok & Steen kan du høre på “Bergsmeden - ….” og på “Dansefest og festivalpub i Sangerhuset”



Copper City Ramblers

Etter en stappfull konsert i Sangerhuset i April, og mange spørsmål om reprise, blir det nå en ny sjanse til å oppleve gjengen i Copper City Ramblers med venner, på Vreeswijk-aften! Cornelis Vreeswijks tekster har sjeldent vært mer aktuelle enn nå; samfunnskritikk, pasifisme og humor i en gyllen blanding. I 2024 er det 60 år siden Cornelis ga ut sin første plate og startskuddet gikk for en lang og brokete karriere med store kunstneriske suksesser, men også mange nedturer. Kveldens vokalister er Copper City Ramblers egen Jo Bjørner Haugom og den alltid strålende Ane Linn Haagaas. Husbandet er forsterket med Tore Reppe på tangenter/kor, Håvard Dahl perkusjon/kor og Bendik Smedåsgjelten Qvam på gitar.



Gabba

Med joikemesteren John Andrè Eira i spissen kombinerer Gabba tradisjonell joik med norsk folkemusikk, ørkenblues og nordisk jazz til viddeblues. Musikken gjenspeiler den samiske livsstilen med kraft og respekt, og betegnes ofte som hjemsøkende og fengslende i det fyldige lydbildet som strekker seg fra Kristiansand til de vidstrakte landskapene i Finnmark. Gabba, som betyr «hvit rein» på samisk, vant Spellemannsprisen i folkemusikk 2023 for debutalbumet «Gabba» utgitt året før. Med et ønske om å hylle, forsterke og aktualisere den samiske kulturarven bringer de frem det beste innen verdensmusikk i et nyskapende musikalsk landskap basert på Eiras originale komposisjoner og attenhundre-talls slagere.



Glåmos Spellmannslag

Glåmos Spellmannslag ble dannet i 1950 med familien Nyhus som kjerne og med Sven Nyhus som musikalsk leder.

Laget er kjent for sin unike klang, og har gitt ut flere album med musikken fra Glåmos og Rørosområdet.

Ingrid Storlimo

Ingrid Storlimo er folkemusiker fra Budalen, sør i Trøndelag. Hun er en av få som bruker repertoaret fra Gauldalen, og ga i 2021 ut "Bak vesterfjeldet", med folkemusikk fra sitt område. Ingrid er aktiv i ulike musikalske konstellasjoner, i tillegg til å være kordirigent og sangpedagog i kulturskolen. På folkfestivalen kan du delta på vokalkurs med Ingrid. Hun spiller også lunsjkonsert sammen med Thomas Nilssen.
På vokalkurset vil deltakerne lære bånsuller, korte stubber og bruksmusikk fra Gauldalen.

Thomas Nilssen

Thomas Nilssen fra Løten, har vokst opp i en familie med sterke folkemusikalske tradisjoner. Han er selv utøver på trekkspill og dans på nasjonalt nivå. I tillegg har han samlet tradisjonsmusikk og har stor kjennskap til folkemusikk fra Hedmarken.

Thomas er en sentral person i folkemusikkgruppa «Over Stok og Steen» som i mer enn 25 år har høstet stor anerkjennelse for sin presentasjon av tradisjonsmusikk fra Hedmarken og ikke minst god runddansmusikk. Thomas har vunnet Landsfestivalen i gammaldansmusikk en rekke ganger, både som solist og med ulike grupper. Han har også holdt utallige kurs både i spell og dans i Norge og en rekke andre land.



MacHaggis

MacHaggis ble dannet i 2009 av Dag Harald Bakken, Morten Felgenhauer og André Løkken, og Nina Westum kom med kort tid etter. Besetningen har vært skiftende gjennom årene, men er nå fulltallig med Andréa Lätt og Martin Bakke. Repertoaret har alltid vært akustisk, hovedsakelig inspirert av pub-musikk og folkemusikk fra De britiske øyer.

Dag Harald Bakken – vokal, bodhrán
Morten Felgenhauer – kontrabass, bouzouki
Nina Westum – vokal, fløyter
Andréa Lätt – fele
André Løkken – mandolin, fele
Martin Bakke – gitar

Ingfrid Breie Nyhus

Ingfrid Breie Nyhus spiller folkemusikk, klassisk og samtidsmusikk på klaver. Hun har mottatt en rekke priser for sine fremførelser og innspillinger, som Den Norske Solistpris, og nominasjoner til Spellemann og Folkelarm. Hun vokste opp i en folkemusikkfamilie, og studerte klassisk klaver ved Norges musikkhøgskole, samt i Helsinki og Hannover. Hun har spilt ved en rekke konsertarenaer og festivaler innen klassisk, folkemusikk, improvisasjon og samtid i inn- og utland, og vært solist med blant andre Oslo-Filharmonien, Kringkastingsorkesteret, Trondheimsolistene. Hun har gjort et stipendiat i kunstnerisk utviklingsarbeid ved Musikkhøgskolen, «Tradisjoner på spill - fortolkning og utøving mellom slåtter og pianisme», der hovedresultatet var cd-trilogien «Abstraction in Folk Art», «Stille-stykkje» og «Slåttepiano».

Åshild Breie Nyhus

Åshild Breie Nyhus (hardingfele, fiolin, bratsj og nøkkelharpe). Hun er utdannet ved Barratt Due musikkinstitutt og Norges musikkhøgskole.

Hun er datter av folkemusikeren Sven Nyhus og var fra midt på 90-tallet med i hans folkemusikkorkester Sven Nyhus sekstett. Fra 1999 har hun vært ansatt i Oslo-Filharmonien, først som 1.fiolinist, og senere som 3. solobratsjist. Hun spiller dessuten i Det Norske Kammerorkester. Som folkemusiker har hun vært solist på hardingfele og nøkkelharpe med blant andre Oslo-Filharmonien, Det Norske Kammerorkester, Kringkastingsorkestret og Trondheim Symfoniorkester.

Sammen med faren Sven Nyhus og søsteren Ingfrid Breie Nyhus på piano ga hun ut albumet Tre Nyhus på plateselskapet Heilo i 2005. Sammen med søsteren har hun også gitt ut albumene Edvard Grieg: Slåtter Opus 72 i 2007 med verker av Edvard Grieg framført med piano og hardingfele og Halvorsen – Kvandal – Nyhus i 2016. Begge albumene ble nominert til Spellemannprisen 2007 og 2016 i klassen klassisk.

Kirsti Sæter

Kirsti Sæter er kjent for mange i distriktet for sin klare sopranstemme, og i tillegg trollbinder hun både barn og voksne med fortelleregenskapene sine. Hun har studert muntlig fortelling under bl.a. Heidi Dahlsveen og Marit Jerstad, hun har turnert med Den kulturelle skolesekken, deltatt på fortellerprosjektet AT 425 sammen med 8 andre fortellere fra hele Norge, og hun har vært en aktiv aktør i det norske fortellermiljøet de siste ti årene.

Kirsti arrangerer egne konserter og forestillinger, og er en aktiv kulturarbeider i Rørosregionen. Hun har gitt ut egen musikk sammen med gruppa Sønvis, har gitt ut julecden «Julefred» . Våren 2023 ga hun ut singelen «Gruvespor». Kirsti Sæter er til daglig avdelingsleder for verdensarvsenteret og formidling hos Rørosmuseet MIST.

Olav Kjernmoen

Olav Kjermoen er en av regionens dyktigste felespillere. 
Under festivalen kan du gå på kurs med Olav. Dette sier han sjøl om kurset: 

“2 timers "Fel-spell-shop" der du kan lære nøern gamle, glømte feleleker i frå bortgjømte kriker og kroker i Alvdal og litt rundtomkring. Ellers uformelt samspell og utveksling av spellteknikk, og kanskje nøern gode historier.  Vælkømmen gammel som ung tæ et trivele spelltræff”

John Ole Morken

John Ole Morken, felespiller fra Ålen. 

John Ole jobber til daglig i NRK, som programleder i Folkemusikktimen.
Han er også skribent, komponerer musikk, og er aktiv både med fele og gitar på scena og i undervisningssammenheng. 

John Ole har en enorm oversikt over folkemusikk fra store deler av landet, særlig fra Rørosdistriktet, og det er derfor helt naturlig at det er han som leder oss gjennom Nyhus-kvelden fredag 7. Juni. 

Han var også med og startet Røros Folkfestival i 2015!

Evald Langsjøvold

Evald er en glad spellmann som i en årrekke  har sunget og spilt gitar som grunnbesetning i underholdsningsgruppene Eau De Vill og Dalarna Femund Spelmanlag. Han bidrar med å videreføre vår stolte visetradisjon med humoristiske, sentimentale og vakre sanger og melodier. Hans Rotmo har i alle år vært en stor inspirasjon til musikken de har fremført, og i vorspielet til konserten med Vømmøl Spellmannslag, vil kjente og kanskje noen mindre kjent viser av Hans Rotmos utømmelige viseskatt bli spilt, med høy allsang-faktor. 



2023 @ Røros Folk Festival / Olav L. Mjelva